Bloggares / youtubers smygreklam

IMG_7799s

Hej! Det har varit mycket snack om detta med reklam och smygreklam på bloggar och youtube senaste tiden, så även jag tänker skriva min åsikt kring detta.

Alla gör reklam. Det första man tänker på är ren reklam. Exempelvis David Beckham som är med på en parfym eller kalsong reklam, eller andra kändisar med fake tänder som gör reklam på tv för tandblekning eller Colgate.

Då är det på manus och det blir betalda att säga eller uttrycka en åsikt och känsla. Och detta tjänar dem såklart massa pengar på. De kan tjäna en hel årslön på en dag. Detta lär sig alla i grundskolan och gymnasiet, om inte tidigare att inte lita på. Men det funkar ju ändå pga av det registreras undermedvetet, och man köper produkter man känner tillit för.

Det andra man tänker på är Spons. Exempelvis Zlatan eller annan idrottsperson som har på sig Nike eller Adidas. Eller kändisar som blir betalda av märken för att bära deras kläder, väskor, skor, klockor etc och att visa deras shoppingpåsar.. Igen otroligt mycket pengar som ligger bakom.. Då kan det handla om att personen får en årslön för att spela en match i nike dojjor. Att en person blir Sponsrad innebär att personen blir Betald för att synas i produkter.

Vad gör då bloggare och youtubers? Jo tyvärr (enligt mig) är det vanligaste att göra samarbeten genom att bloggarna/ youtubers får hem valda produkter gratis, emot att personen visar upp dessa på sina sociala medier och länkar till produkterna. Detta gör extremt många, nästan ALLA. Såfort de har 1000 följare på insta typ börjar folk kontakta företag om att få hem gratis produkter. Nu för tiden betalar knappt människor för att köpa saker, alla svenskar förväntar sig att få saker gratis. Och företag förväntar sig kunna köpa reklam gratis.. Vilket inte ger lön till dem som faktist är Duktiga och proffessionella! Därför är det enligt mej RIKTIGT DÅLIGT.

Jag kan göra dessa typer av “gratis produkter” samarbeten ibland, det viktiga för mig är då att jag själv Väljer produkterna. Så de kan alltså inte skicka något jag inte vill ha och förvänta sig att jag visar er det. Och de kan heller inte köpa min åsikt/ känsla då. De ger mig ingen manus.. Utan jag ger alltid mina ärliga svar om kvalitén osv. Och jag brukar skriva då på bloggen “har FÅTT hem”. Eller samarbete. Skriver absolut inte att jag blivit sponsrad då jag inte blivit betald något. Och när jag betalat själv skriver jag har beställt/köpt..

En till dålig sak är när jag INTE fått någonting, utan går och köper något för egna pengar eller får i present.. Så ber ni mig berätta var jag köpt nåt ifrån och länka. Då har jag sagt att jag inte gör gratis reklam. Det är inte så svårt att googla upp en produkt så ser ni var ni kan köpa det. Och en del får väl tycka det är drygt av mig, men jag känner inte alls för det. Jag tipsar er om det JAG VILL tipsa om. När jag får 50 000 visningar på haul video på produkter jag köpt tänker jag INTE länka eller skriva privat till er då detta företaget hade säkert tjänat sjuuuuukt mycket om jag gjorde detta men har inga förpliktelser att JOBBA GRATIS. Hoppas ni förstår och respekterar detta, då jag inte vill bli utnyttjad. Det mesta jag tipsar om har jag alltså köpt, eller är inspo och jag delar av egen vilja. Men tänker inte specificera mig på exakt vilken butik eller återförsäljare.

Sen finns det ett så kallat “coolare” ord för samarbeten. Nämligen ordet Ambassadör. Detta innebär att man med jämna mellanrum får produkter gratis av ett företag, ni har säkert sett att folk skriver det i profilen på instagram. Oftast då fitness personer. Fitnessguru, nocco, aminopro och celsius är exempel som gör detta. Vad företagen vinner då är äran att dessa fitnesspersonernas träningsresultat beror på produkterna, vilket det i 100% av fallen inte gör hehe, De hade ju knappast samarbetat med nån som inte redan är känd fitnessprofil. Dessutom får ambassadörerna oftast nyheter/pressutskick och inte själva välja ut produkter men det varierar.

Sen finns Pressutskick.. Det sker oftast i skönhetsväg, och är väl ungefär som att få en goodiebag med nyheter. När nya kollektioner lanseras skickar företag ut några sminkprodukter till massa kändisar/proffs inom yrket så de kanske rekommenderar det vidare till kunder eller på sociala medier, men igen då finns ju inget “avtal” eller vad man ska kalla det att de Måste. Utan detta är mer som en gåva. Och vill de dela med sig så gör de det. Sen gör ju tidningar recensationer av produkter och samma sak där, ärliga åsikter.

Här är dem tre vanligaste som INTE är reklam. Och jag har gjort och gör alla tre. Gratis produkt-samarbeten gäller då oftast kläder, ambassadör för olika träningsproduter och pressutskick av sminkmärken.

Jag har ju alltid sett bloggandet / youtube som en hobby, jag gör det av intresset för skönhet, mode och träning. För jag vill dela med mig av mitt liv, inte för att få gratis saker eller pengar. Det är ju kul att få testa nya produkter inom träning och skönhet utan att jag behöver köpa på mig allt själv.

Men såklart finns folk som har detta som jobb. Exempelvis Kissie eller andra bloggare tjänar ca 10 000- 20 000 kr för ett inlägg/insta post. Dem planerar in långt i förväg samarbeten så det aldrig blir en tom dag. Men det är ju deras jobb? Egentligen tycker jag inte det ska vara måste för dem att skriva reklam då det knappast står “spons” på Zlatans panna. Dessutom så kontaktar ju dem oftast själva företagen och inte tvärtom. De allra flesta bloggarna ger ärliga åsikter och tycker inte man ska tappa förtroendet bara för det finns ett fåtal som gjort manus reklam på sina youtube klipp.. De kanske är nån dum 11 åring som blivit lurad till detta att man måste säga nåt emot massa pengar, men det är somsagt inte så vanligt alls. Jag får själv förfrågningar om att skriva inlägg om nån utbildning eller nån skit som inte intresserar mig eller passar på min blogg mot pengar, men man måste ju va dum i huvet om man gör de hehe! 🙂 Eller ja vissa gör ju det för dem blir mutade med massa pengar, men då skriver ju dem det också.

Så tänkte avsluta med min åsikt. Jag bryr mig inte om personerna jag följer fått produkten eller köpt den. Om produkten intresserar mig, väljer jag själv om jag vill köpa den eller inte. Allting är ju ‘reklam’ bara man köper en märkesplagg och går runt i den, då man inspireras av folk ute med. Men såklart tycker jag köpta åsikter ska markeras så folk förstår när nån inte är ärlig haha! 😉

Vad är din åsikt kring bloggarnas och youtubers smygreklam? 🙂 Om du fick 20 000 kr för att visa i en vlog när du poppar popcorn och visar märket. Är det ok smygreklam? Tycker detta är så svårt för du kanske hade gjort popcornen ändå, och Zlatan kanske ändå hade köpt skor från Nike. Haha! Jag gör mig själv förvirrad. Men jag tkr allafall det är ok! Så länge man inte säger dessa popcornen är så goda när dem smakar skit.

Kram (mobilinlägg så ursäkta alla fel.)

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.