#Blacklivesmatter

Black lives matter är det mest omtalade på sociala medier just nu. Jag har märkt av problemet sen långt innan, och är därför väldigt glad att det äntligen uppmärksammats över hela världen. Poliser kanske har pistoler, men när deras makt missbrukas hoppas jag människor håller ihop och hjälper varann. Det vi har är antalet människor, och hoppas att det kan ändra rättssystemet i USA. Jag hoppas människor blir bättre på att stå upp mot rasismen och rasistiska poliser. Och poliser som använder övervåld.

A demonstrator protesting the shooting death of Alton Sterling is detained by law enforcement near the headquarters of the Baton Rouge Police Department in Baton Rouge, Louisiana, U.S. July 9, 2016. REUTERS/Jonathan Bachman   TPX IMAGES OF THE DAY   - RTSH3XR

Alla har sett videon på hur Alton Sterling blev skjuten av polisen för att han sålde CDn. En fembarnspappa som dog på plats, i Louisiana 5 juli. Dagen därpå blev en svart man stoppad av polisen i Minnesota. Philando Castile, hans flickvän filmade en livestream på facebook och fyraåriga dottern satt i baksätet. När polisen ber honom visa sin legitimation och han säger att den finns i bakfickan och ska ta upp den skjuter polisen av hans arm så han dör. Framför ögonen på hans dotter och flickvän. Flickvännen fick inte ens hjälpa till, utan skulle själv bli skjuten om hon rörde sig.

Det händer varje dag i USA. De har polis brutalitet och poliser som tar lagen i egna händer. Och poliserna kommer undan med mord. Där utav hashtagen #blacklivesmatter. Då allt för många svarta i USA blir dödade av polisen, skjutna av polisen, stoppade av polisen, fängslade, dömda och får längre straff.

We have more work to do when more young black men languish in prison than attend colleges and universities across America.” – President Barack Obama.

bll

Media har en stor makt. Media bestämmer vilka som är onda och vilka som är goda. Tyvärr är outbildade människor inte så källkritiska. Det tror på det första de hör eller läser. Media lär folk att vara rasistiska, vara försiktiga vid invandrartäta områden, förorter osv. De väljer vad som ska uppmärksammas. Media uppmärksammar en skjutning mot polisen över alla medier, men inte alla som dödas varje dag av poliser.

Brott begås utav ALLA människor lika mycket på alla platser. Alla människor är en och samma ras. Och det finns lika mycket psykopater av allt. Kvinnor, män, vita, svarta, poliser. Dock väljer media att kalla skjutning gjord av utländska för terrordåd, men brand av asylboende för “brand”. Båda är lika mycket terrorattacker. Eller som terrorattentaten i Utøya. Då var han en psykopat, medans andra målas som terrorister. Brott har ingen etnisitet. Så nej det är inte mindre osäkert att gå hem i förorten på kvällen, som på stan. Men en våldtäkt i förorten säljer bättre än en våldtäkt på stan.

Svarta män gör 12% av USAs befolkning. Det finns ca 18 miljoner svarta män i alla åldrar i USA. Av dem är ca 500 000 i statliga eller federala fängelser, och 220 000 i lokala fängelser. Vilket är totalt cirka 745 000 bakom galler.

Om man jämför den siffran med andra länder. Så har Indien 1.2 miljarder människor i landet och totalt ca 380 000 i fängelset. Så det finns mer Afrikanska amerikaner i fängelset i USA än totalt alla människor i fängelset i Indien, Argentina, Kanada, Libanon, Japan, Tyskland, Finland, Israel och England tillsammans.

“Mer svarta män är i fängelse, under skyddstillsyn eller villkorlig frigivning än det var förslavade år 1850, innan inbördeskriget började.”

 

blacklivesmatterlinda

Prison is a business. Varför är så många i USA inlåsta? Jo för fängelset ger pengar till staten. De totalt 2 miljoner fångar i USA som mesta dels är svarta eller spanjorer måste jobba under extrema förhållanden. De jobbar för olika industrier, och de som investerar i fängelser får aldrig strejker, behöver inte betala arbetslöshetsförsäkring, semester eller kompensationstid. De jobbar heltid och kommer aldrig sent eller är frånvarande. Deras lön är på 25 cent i timmen, vägrar man arbeta blir man inlåst i isoleringsceller.

Alla etnisiteter och människor begår lika mycket brott. Men svarta män och fattiga är det utsatta som hamnar i fängelset. Män blir beskyllna oftare för brott. 18 miljoner svarta män och 161 miljoner kvinnor av alla ‘raser’. Av dessa kvinnor är 200 000 inlåsta. Det finns nästan 10 gånger mindre svarta män än alla kvinnor, men 4 gånger fler är inlåsta.

Poliser riktar sig in på raser vid trafik stopp. Svarta bilister har 31% större chans att bli stoppade än vita bilister. Spanska förare har 23% större chans att bli stoppade än vita. Detta sker på dagtid när det är enklare att se rasen på föraren. När de väl är stoppade har svarta och spanjorer större chans att få böter än vita för samma orsak. När de är stoppade blir svarta tre gånger oftare sökta än vita, och spanjorer dubbelt så ofta som vita.

Böter är en stor business i USA. Man hamnar inte direkt i fängelset. Men de fattiga slår det hårdast på av systemet. De som har pengar kan betala, men de fattiga och arbetande hamnar i fängelset till slut för obetalda böter.

Hälften av alla häktningar är för droger, och hälften av dem för marijuana. Häktning för droger riktar sig in på svarta. Svarta och vita tar lika mycket droger, men svarta har fyra-sex gånger större chans att blir arresterad för marijuana innehav än vita.

Borg systemet i USA drabbar fattiga människor då 500 000 människor om dan  inte har råd att betala borgen fast dem är oskyldiga i väntan på rättegång. De fattiga som inte betalar borgen har 4 gånger större chans till fängelsestraff än de som har råd att betala. Häktena i USA skapar en massa jobb för tjänstemän. Då de håller inne nyligen gripna under loppet av ett år fram till rättegång b.l.a är 200 000 av dem misstänkta för småbrott. 75% av dem är inget hot för samhället, utan är inlåsta för trafik eller användning av droger. Häktena består av människor som är för fattiga för att betala borgen, mentalt sjuka eller missbrukare som inte kan ta hand om sig, men som fortfarande är oskyldiga till brott. 70% har drogmissbruk, men endast 7-17% får behandling för drogmissbruk i fängelset.

Fattiga personer har inte råd att anställa advokat. Även om alla har rätt till en offentlig advokat så får inte 75% chansen att prata med en advokat alls. De erkänner sig hellre skyldiga till brott de inte gjort än att betala 240 $ för en offentlig advokat, då de oftast är överarbetade. 20 000 uppskattas tvingas av polisen till att erkänna att de är skyldiga fast dem är oskyldiga. Och av alla i fängelset har ca 3% någonsin haft en rättegång.

 Fängelse straffen för färgade är även längre än för vita. Så fattiga och färgade är längre i fängelset. Inuti fängelserna straffas fattiga genom att priserna på telefonsamtal är så höga som $ 12,95 för en 15 minuters samtal. När de kommer ut kan vem som helst söka upp brottsregister, vilket gör att de inte får jobb, utbildning eller bostad. 60% är fortfarande arbetslösa ett år efter de är släppta, och inom 3 år blir 2/3 arristerade på nytt för brott.

Dela

6 Kommentarer

 1. Paris
  juli 20, 2016 / 9:40 f m

  Har du källkritik på något av detta?

  • lindarainio
   Författare
   juli 20, 2016 / 9:36 e m

   Absolut, bara att googla detta, så ser du statistiken klart och tydligt i tabeller. Som sagt bloggar är till för att skapa ett intresse, vill du läsa mer om något specifikt ämne, finns de hur mycket som helst som du kan läsa från pålitliga/insatta personer. Kram!

  • Lovisa
   juli 22, 2016 / 2:33 e m

   Mycket är vinklat, många av de som blivit dödade har inte blivit dödade för att de är svarta och tex Alton Sterling blev inte dödad för att han sålde CD-skivor. Titta på klippet jag länkade här ovan som tar upp personernas bakgrund och händelse som många propagandasidor har valt bort att visa för att det inte passar deras agendor

   • lindarainio
    Författare
    juli 23, 2016 / 2:35 e m

    Det är helt orelevant. Det är inte poliserna som ska dödsdöma människor och ta lagen i egna händer. Vet du varför folk inte tar upp sånt? VI SER EN MÄNNISKA, EN PAPPA, EN BROR, EN KOMPIS. Det är inte att vinkla. Det är att se människor som människor. Och se allas lika värde. Alla förtjänar att få rättvisa.

 2. B
  juli 23, 2016 / 10:51 e m

  Men Lovisa gumman! Var ska jag börja?
  Nu vet jag inte om du känner till vithetsnorm,koloisering,slaveriet, medborgarrättsrörelsen och mycket annat kopplat till den afroamerikanska befolkningen i USA. Men det är lugnt jag förklarar för dig samtidigt som jag bekräftar det Linda har tagit upp.
  Videon du länkade till är på en vit man som justifierar att alla svarta män som dör pga polisbrutaliteten i USA, är kriminella och begår ett antal olagliga aktiviteter och därmed nästan förtjänar sitt straff. För det första är killen vit, alltså icke svart och därmed lever han precis som (kanske dig?) i förnekelse av den rasism som svarta för stå ut med dagligen.

  om du någonsin har läst om den transatlantiska slavhandeln så vill jag bara påpeka att du har inte koll någonstans! Svarta slavar,speciellt män,blev bedrövade på sin identitet. Slavägare slet sönder på familjebanden genom att våldta kvinnor o barn samtidigt som man behandlade männen som skit. Detta ledde till att yngre söner inte hade någon fadersfigur att se upp till och därför ser USA ut som det gör idag! Fattigdomen bland afroamerikaner är pga av slaveriet. Utanförskapet är pågrund av slaveriet.
  Idag, 200 år senare har den svarta befolkningen inte alls kommit i närhet till den frihet de berövades på under 1800-talet! Och detta trots civil rights movement på 60-talet och massa andra uppstånd för att svarta ska få lika rätt som vita i USA. Jag menar det är sjukt hur svarta USA behandlas som smuts samtidigt som den vita befolkningen är inte ursprungliga amerikanare, då de deras ättlingar vandrade från europa till USA. Så den stora boven är vita i USA, den vita makten.

  Läs mer här: http://www.pbs.org/wnet/slavery/experience/gender/history2.html

  Nästa gång du kommer med sånna här dumma påståenden så får du tänka om. Anledningen till att många grupper i världen gör uppror är för att de är förtryckta. Precis som black lives matter-rörelsen känner. Förtryckarna i detta fall är den vita makten. Black lives matter handlar inte bara om vem som dör och inte dör. BLM talar för att svarta i USA ska vakna upp!!!!! Om de inte stoppar förtryckarna kommer de fortsätta lida. Det handlar om att svarta människor ska flytta sina köp till svarta företag, svarta människor ska älska sig själva och andra svarta.

  Jag blir så arg Lovisa när du säger att sånt här är vinklat.Vem är du för det första? Du ingår i den vithetsnormen som aldrig får uppleva rasism. Du behöver aldrig oroa dig för hur du ser ut och uppför dig gentemot andra. Själv är jag svart, ung tjej, universitetsstuderande och arbetar. Jag måste alltid vara på min vakt. Tänka över om jag är rättklädd inför arbetsintervjuer. Allt eftersom att vita människor dömmer mig snabbt och har förutfattade meningar om svarta. Men jag får jobba emot detta. Faktumet är att jag måste jobba dubbelt så mycket som dig Lovisa för att komma nånstans. nu kom jag off lite men vad jag vill säga är att du måste ifrågesätta dig själv först. Vem är du? Vad har du för privilgier? Vilken kunskap besitter jag på?

  Btw linda du får jätte gärna kontakta mig mer om detta då de skulle va bra att upplysa dina läsare om detta
  Förresten kolla här: https://m.youtube.com/watch?v=W_FkzbTf-KM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.